CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Egy hét Csepelen: Felemás felmentés a színváltó iskolánál pocsék tájékoztatással – Egyenes beszéd a gubancos Gubacsi hídról – Kitekintő hírcsokor

2024. augusztus 11. 00:05 - csú

kek_iskola_szurke_kerettel.pngLehet, hogy a kékről szürkére váltó csepeli Arany János Általános Iskolában az igazgató asszony felmentésének a nyugdíjazás az oka vagy valami más rejtély húzódik meg mögötte, de tény: a tisztességes tájékoztatás, a korrekt információ elejét vehette volna a találgatásoknak.

„Információk szerint felmentették az igazgatói állásából a Bp. XXI. kerületi Arany János Általános Iskola igazgatónőjét! (Kék Iskola)” – olvashattuk szerdán a Csepeli vagyok nyilvános csoport közösségi oldalán. A hírrel – ha igaz, ha nem –, van azonban némi gondunk:

> A közösségi oldal a csepel.info-tól vette át a hírt, azonban Ábel Attila alpolgármester csepeli hírblogja, elfelejtette a hír forrását megjelölni, ami azért érdekes, mert a kormányzat semmilyen hivatalos honlapja, de a Dél-Pesti Tankerületi Központ, sőt az iskola közösségi oldala sem közölte eddig a hírt. Ráadásul a központ álláshirdetési oldalán 

jelenleg nincs  pályázati kiírás erre az igazgatói állásra. 

> Azt már megszoktuk, hogy az illetések nem indokolnak semmilyen, iskolarendszert érintő személyi hírt, azonban Ábel úr egy kicsit utánajárhatott volna, hiszen Borbély Lénárd alpolgármestereként nem csak a főnök védelmezésével, az ellenzéki ügyekkel, hírekkel, álhírekkel, de a korrekt tájékoztatással is illene foglalkoznia. Persze lehet, hogy erre nem kapott felhatalmazást a polgármestertől, aki egyébként sem szeret a kormányzat bármelyik képviselőjével vitába szállni. Még civil polgármesterként sem. Nem is reagált a csepel.info „információk szerinti” hírére.

> Lehet, hogy a felmentés oka az igazgató asszony nyugdíjba vonulása, aminek közlése elejét vehette volna a találgatásoknak. Egyébként a Tóth Ilona Egyészségügyi Szolgálat főigazgatói pályázatának kiírásakor is elmaradt: a pályázat kiírásának oka a főigazgató nyugdíjba vonulása. https://csepel.hu/#/news/palyazat-foigazgatoi-megbizas-ellatasara De érdemes megjegyezni a Csepeli Strandfürdő vezetésének pénteki eljárását is, amelyben egy általuk közzétett kép alatt ez olvasható: „Csepeli strandfürdő korlátozta, hogy ki szólhat hozzá ehhez a bejegyzéshez.” (Csepeli Strandfürdő fb. oldala)   

    A helyi önkormányzati tájékoztatás sem különb tehát a kormányzatitól. Borbély Lénárd hiába állítja magáról, hogy ő már nem fideszes, az Orbán-rendszer keretei között, saját jobboldali politikai hitvallása folyamatos hangoztatása mellett, maradt, aki volt, Orbán hű kiszolgálója. Képtelen változtatni, sőt nem is akar. Különösen igaz ez az önkormányzat tájékoztatási rendszerének működtetésében. 

**********

    Blogunk már több alakommal foglalkozott a Gubacsi vasúti híd állapotával. https://csepeliek.blog.hu/2024/08/05/lehidaltunk_a_gubacsi_hidrol_szolo_hir_miatt  

Kedden azonban a valaszonline.hu ismét elővette a témát, Ebből nagyon nagy baj lehet – végét járja az ország egyik legfontosabb vasúti átkelője című írásával.

A szerző azt állítja, hogy a Gubacsi vasúti híd a magyar gazdaság szempontjából ugyanolyan szerepet tölt be, mint a Szuezi-csatorna a világkereskedelemben. Kiesése bénulást okozhatna a gazdaság egészében is, hiszen az egyetlen összekötője sok gyárnak és az egyik legfontosabb logisztikai központnak, a csepeli Szabadkikötőnek.

Az ipar 30-40 százaléka függ a vasúti hídtól, amely azonban rendkívül rossz állapotban van. Teljes felújítása évek óta elmaradt, s most már időnkénti leállítására van szükség, amely kormoly károkat okozhat a csepeli gyáraknak, illetve a fuvarozó cégeknek is. Pedig az állam 2080-ig vállalta a folyamatos vasúti kapcsolat fenntartását. 

Amennyiben hónapokra, esetleg évekre kiesne a vasúti híd a szállítási útvonalból, ~ napi 500 kamionra lenne szükség, ami hatalmas károkat, közlekedési káoszt is okozna Csepelnek.  

    Pénz azonban nincs, sőt Lázár János 2022 nyarán leállította az időszerűvé vált új híd építését. Idén azonban, valószínűleg a gazdasági szereplők nyomására egy kormányhatározat 44 milliárdot irányzott elő a hídtól északra egy új vasúti híd megépítésére, amiből 30 milliárdot az EU pénzből finanszíroznának. Ezt a pénzcsapot azonban az EU elzárta, jogállami kifogásai miatt. Életveszély miatt azonban már hamarosan le kell zárni a hidat – írja a szerző, amiből nagy baj lehet.

    Az ATV Egyenes beszéd c. műsora csütörtök este interjút készített a valaszonline.hu cikkének szerzőjével, aki megismételte a cikkében foglaltakat. Hozzátette, hogy a kormányzat további gazdaságfejlesztési terveinek megvalósítása sem nélkülözheti az új vasúti híd megépítését. https://www.atv.hu/musor/egyenes-beszed 

    Érdekességként jegyezzük meg, hogy az önkormányzat egyetlen sajtóorgánuma sem hozta le a válaszonline.hu cikkét, s a polgármesteri reagálásnak sincs semmilyen nyoma. Igaz, nem helyi feladat, de vaskosan érinti Csepel helyzetét és jövőjét, tehát fontos lenne véleményt mondani, kiállni a kerület érdekében, hiszen a kerületi költségvetés alapvető forrása a csepeli vállalatok által befizetésre kerülő iparűzési-, és építményadó. A polgármester meg eközben a kerületi rendezvényeket reklámozza fb oldalán. 

**********

    Sok olvasónk, leginkább a Szent László úti lakótelepen lakók, köztük volt diákok, tanárok, szülők kérdezték, miért nem kékre festették a teljes felújítás alatt álló Arany János Általános Iskola épületét?  Az 1979.ben alapított iskola ugyanis 1992-2017 között Kék Általános Iskola néven működött, amikor is az épület színe egyezett nevével is. Az iskola honlapján a szerzők, így indokolták az iskola nevét: „…nem csupán az épület színe alapján választottunk, hanem a kék szín a békét, a hazaszeretetet, a hűséget, az összetartozást is jelképezi. Ekkor alakult meg a tantestület tagjainak kezdeményezésére a Kék Ökosuli Oktatóközpont civil szervezet, és az általuk kidolgozott természetvédelmi program megvalósítása, amely mára sokoldalú tevékenységgé fejlődött. 2005-ben elnyertük az Oktatási- és a Környezetvédelmi Minisztérium által közösen adományozott ÖKO-Iskola címet.” Az iskola azóta is számtalan diákot juttatott el a középiskolák, a továbbtanulás felé, természetvédelmi, kulturális és sportprogramjai kerületszerte ismerté tették a kékeket. Volt tehát mire büszkének lenni a kék iskolában, tanítónak, tanárnak, diáknak egyaránt. 

    Szerintünk a kérdés mögött nem Arany János neve elleni állásfoglalás van, mindössze a tovább vihető hagyományok tiszteletének hiányát teszik szóvá, hozzátéve: legalábbis az iskolai épület színe maradt volna kék. Tényleg, mi az oka, hogy nem maradhatott kék az iskolai épület?  Talán a szürke olcsóbb volt? Vagy mostantól a szürkét kell szeretni? 

**********

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar médiában

1) Felmentették a varsói magyar nagykövetet, aki sok év után végignézhette, hogyan romlik meg a két ország kapcsolata. https://444.hu/2024/08/09/felmentettek-a-varsoi-magyar-nagykovetet-aki-sok-ev-utan-vegignezhette-hogyan-romlik-meg-a-ket-orszag-kapcsolata 

2) A magyar társadalom hanyatlása: egyre kisebb önállóság, egyre nagyobb függőség. https://atlatszo.hu/kult/2024/08/09/a-magyar-tarsadalom-hanyatlasa-egyre-kisebb-onallosag-egyre-nagyobb-fuggoseg/ 

3) Rendőrminiszteri recept arra, hogyan csináljunk a pedagógusból csendőrt. https://hirklikk.hu/kozelet/rendorminiszteri-recept-arra-hogyan-csinaljunk-a-pedagogusbol-csendort/435819 

4) Petschnig Mária Zita: az inflációt erősíti a kormány politikája. https://hirklikk.hu/kozelet/petschnig-maria-zita-az-inflaciot-erositi-a-kormany-politikaja/435820 

5) Döntött az Orbán-kormány: elveszik a diákok mobiltelefonjait. https://nepszava.hu/3246219_iskola-diak-mobiltelefon-korlatozas-orban-kormany-2024-szeptember 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2218463959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása